Tips för dig som ska sälja på loppis för första gången

(Köpare hittar shoppingtips för loppis längre ner på sidan)

Växelkassa: Ladda upp med gott om växelpengar, mynt och sedlar, så missar du ingen kund bara för att du inte har växel. Bär gärna växelkassan på dig, t ex i en midjeväska eller handväska, så att du har uppsikt över dina slantar.

Påsar och tidningspapper: Något att bära och slå in ömtåliga pryttlar i är uppskattat av köparna.

Bord och stol: Kanske vill du ha prylarna på ett bord? Du kan hyra bord och stol (intressanmälan görs vid platsbokningen på bokningssidan). Det går också fint att ta med bord själv.

Priser: Tänk igenom ungefär vad du vill ha för dina prylar innan loppisdagen. Prismärk om du vill, eller få bud direkt på plats. Tänk på att många tycker om att pruta på loppis...

Mat: Om du skulle bli hungrig finns alltid varmkorv att köpa på loppistorget.

Sist, men inte minst: Se till att ha skoj under dagen; en glad prick är också den allra bästa säljaren!

Läs om Christer som ska debutera som loppissäljare (klicka på tidningsbilden för större version):

Några tips för loppis-shopparen

Växelpengar: Ta med dig ordentligt med kontanter - plöstligt står du framför ditt livs fynd! 500-kronorssedlar är svåra på loppis, så ta hellre ut 400 kr + 100 kr (i två omgångar) än 500 kr i bankomaten.

Väska: Dina fynd ska med hem också... En tom plastpåse tar inte stor plats i jackfickan. Den gamla trotjänaren Dramaten-rullväskan är inte alls tokig på en loppis.

Nyfikenhet: Nöj dig inte bara med det som står längst fram på säljborden. Titta i lådorna under borden, fråga säljarna om prylar du kanske inte ens förstår vad det är. Där kan du hitta dina egna fynd.

Se potentialen: En stol kan enkelt målas om, ett silverföremål putsas. Inte allt guld glimmar, det får varje rutinerad fyndjägare lära sig.

Måttband: Överkurs? Nja, om du letar efter något särskilt som ska få rum någon viss stans, skriv upp måtten på en kom-ihåg-lapp och ta kanske rent av med måttband - eller färgprov om det är nyanser i stället för centimeter du jagar.

Prutning: En konst, naturligtvis, att göra med finess, utan att köra över motparten. Känn av när det kan vara läge: En prutförhandling kan vara riktigt skoj för alla inblandade. Glöm sedan inte att det faktiskt inte är något fel med att betala vad säljaren vill ha för sin vara, heller. Loppis är ju rätt billigt ändå, har vi hört!


www.stockholmsmarknader.se/aretsforetagare/ www.stockholmsmassan.se/press/pressmeddelanden/2014/1/the-collectors-awards---nomineringarna-till-arets-antikpriser-klara http://www.taby.se/Bygga-bo-och-miljo/Miljo/Tabys-miljopris/